Contact me

email: mohammadalisheida@gmail.com facebook: Mohammad Ali Sheida

بامیان


بامیان،شهری در ناحیه مرکزی افغانستان و مرکز ولایت بامیان است. این شهر در مرکز قسمت‌های هزاره نشین افغانستان واقع است و به قلب هزارستان معروف است.

این ولایت با ارتفاع ۲۸۰۰ متر (۹۲۰۰ فوت) از سطح دریا و جمعیتی در حدود ۶۱۸۶۳ نفر بزرگترین شهر در منطقه هزارجات می‌باشد. این شهر در ۲۴۰ کیلومتری پایتخت (کابل) قرار دارد.

بامیان در گذشته مرکز راهبان و روحانیان بودایی بوده. نام بامیان بر گرفته شده از کتاب رامایانا (varmayana) می‌باشد. بسیاری از آموزه‌های بوداییان روی دیواره‌های کوه‌های این شهر حک شده است.

باميان در سال ۶۰۰ميلادي، پايتخت پادشاهي كوشاني-يفتلي

این شهر در مسیر جاده ابریشم واقع شده است. بامیان تقاطعی بین شرق و غرب این جاده بود که راه اتصال تجار چینی را از شرق به شرق میانه فراهم می‌آورد. بامیان بخشی از امپراتوری کوشانیان بودایی در قرون اولیه میلادی بود. پس از سقوط امپراتوری کوشانی، بامیان بخشی از قلمرو حکومت خانی کوشانشاه شد که زیر سلطه ساسانیان بود. هون‌ها (Hunas) یا هفتالی‏ها این شهر را در قرن پنجم میلادی فتح و آن را پایتخت خود قرار دادند. از آنجایی که این شهر در گذشته محل زندگی بوداییان بود و غارهای راهبان بودایی در آن قرار داشت و بدلیل اینکه این شهر توسط چنگیز خان تخریب و نابود شد به شهر غلغله شهرت یافت.

پس از آنکه خانی هفتالی‏ها به دست ساسانیان و ترک‌ها در ۵۶۵ ویران شد، بامیان تا سال ۸۷۰ میلادی پایتخت پادشاهی کوچک کوشانی-هفتالی‏ها ماند، یعنی تا زمانی که توسط صفاریان فتح شد. پس از آن توسط غزنویان در قرن ۱۱ میلادی فتح شد.

شهر بامیان مرکز فرهنگی قوم هزاره می‌باشد. بسیاری از مردم در مرکز شهر بامیان زندگی می‌کنند. این دره بین دو رشته کوه موازی هندوکش و کوه بابا قرار گرفته است. جمعیت این شهر در حدود ۶۱۸۶۳ نفر تخمین زده می‏شود.

پوشش نود درصدی کوهستان، سرما، زمستان طولانی، به مدت شش ماه، درجه حرارت منفی ۳-۲۰ درجه سانتیگراد را برای این منطقه به ارمغان می‌آورد. عمدتا مردم دایزنگی در این مناطق زندگی می‌کنند.

محصولات عمده این مناطق عبارتند از کچالو، گندم، جو، موشونگ (mushung)، و باقالی (baquli)، و فصل رویش و رشد این محصولات بهار است. و بیش از 85 درصد در آمد این مردم از مالداری و زراعت می باشد.

بامیان شهری کوچک با بازار در مرکز آن است. زیرساخت برق، گاز، یا منابع آب ندارد.

بامیان یکی از توریست پذیرترین شهرهای افغانستان است.که از آن جمله می توان بند امیر ،تپه ای بودا، شهر غلغله و شهر ضحاک را نام برد.

 

 

 

0 comments:

Post a Comment